Adatvédelem orientált Facebook hirdetési célközönségek létrehozása

facebook célközönségek

A Facebook hatékony hirdetési felületet kínál a különféle vállalkozások számára, amely eredményesen támogatja az e-kereskedelmet és az ügyfélszerzést, vagyis együttesen segíti a B2B és a B2C ügyfelek céljait is.

Az adatvédelmi szabályozásoknak (pl. GDPR) való megfelelés miatti változtatások hatására a kezdetben elérhető, nagyon hatékony célzási lehetőségek megszűntek. Hirdetőként ma már nem támaszkodhatunk pusztán a natív közönségre, mint korábban.

facebook célközönségek

Ennek következménye, hogy két opció közül választhatunk:

1. Belekalkuláljuk a hirdetési és a marketing költségvetésbe, hogy feleslegesen hirdetünk olyan embereknek is, akik számunkra nem érdekesek, és számukra nem érdekes a mi termékünk, szolgáltatásunk.
2. Kreatívak leszünk és megpróbálunk kiskapukat keresni

A következő 3 valóban kreatív módszerrel megmutatjuk, hogy lehet létrehozni hatékony, az adatvédelmi szabályoknak megfelelő Facebook-közönségeket.

1. Módszer: Hozz létre tartalom-központú közönségeket UTM paraméterek segítségével

A módszer lényege, hogy a különböző csatornákból érkező forgalmakat, egyedi UTM paraméterekkel látjuk el. Az egyedi landolóra irányított forgalmat így meg tudjuk különböztetni a weboldalunk többi forgalmától. Miután egyedileg paraméterezett hivatkozást (URL) használunk célként, így az erre a URL-re érkező forgalmat könnyedén, egy egyedi Facebook célközönségbe gyűjhetjük, majd a speciális célnak megfelelően akár hirdetési célra is felhasználhatjuk. Ennél a módszernél részletes UTM paraméterezést kell használni a tartalom-központú közönség létrehozásához.

A Facebookon nagyon sok olyan kategória és célközönség van, amelyek már eltávolításra kerültek, így már nem, vagy csak részben célozhatjuk ezeket. Viszont ezzel a kifinomult módszerrel, olyan saját egyedi célközönségeket tudunk létrehozni, amelyek továbbra is hatékonyak maradnak.

Az UTM paraméterek olyan változók, amelyek segítségével nyomon követhetőek a marketing kampányaink teljesítménye. A hirdetésben felhasznált URL végéhez tesszük hozzá ezeket a paramétereket és így felhasználhatók a forgalmi források azonosítására, valamint arra, hogy megállapítsuk, mely hirdetési kreatívok voltak a legeredményesebbek.

5 UTM paraméter van, amiket hozzáadhatsz az URL végéhez, akár a hirdetésekben is:

A Forrás (source) a forgalmi forrást jelöli, ahonnan a felhasználó érkezik. Ez lehet weboldal, platform vagy csatorna (például: facebook, google, email, saját weboldal).
A Médium (medium) a forgalmi forrás típusát jelöli (például: cpc, banner, email)
A Kampány (campaign) paraméterrel az adott kampányt tudjuk jelölni (például: farsangi_jelmezek_2023, tea_kviz)
A Tartalom (content) segítségével azonosítható, hogy melyik hivatkozáson keresztül érkeztek az oldalunkra a felhasználók, ha ugyanarra az oldalra több link vagy hirdetés mutat (például: buttonlink, textlink, slider)
A Kifejezés (term) a megcélzott kulcsszó vagy kifejezés azonosítására szolgál fizetett keresési hirdetések esetén (például: piros+nadrág, seo+audit, keresomarketing).

Több forrásból is érkezhetnek felhasználók az így előkészített hivatkozásra. Organikus Facebook poszt, csoportokban elhelyezett link, TikTok forgalom, organikus Google forgalom, stb.

Az URL valahogy így fog kinézni, amivel utána egyedi célközönséget készíthetsz.
https://hirdetespartner.hu/egyedi-aloldal?utm_source=facebook&utm_medium=poszt_tartalom&utm_campaign=2023

Mielőtt kétségbe esnél, hogy ez bonyolult kódolási munkát igényel tőled, ne feledd, hogy a van egy praktikus UTM-készítő megoldás is.
https://ga-dev-tools.google/campaign-url-builder/

Példa:
Lakhatással foglalkozó organikus Facebook posztokból vagy lakhatással foglalkozó csoportokon belüli hivatkozásból jelentős forgalom érkezik a weboldalunkra. Ezt a forgalmat UTM paraméterrel ellátott egyedi hivatkozásra tereljük, majd célközönséget alkotunk a forgalomból. Amikor a célközönség elérte az 1000 főt (minimum mennyiség amikor aktív lesz egy célközönség), akkor hirdetésekkel megcélozzuk őket a kivételes ajánlatunkkal.

2. Módszer: Használd a Google beépített célzási lehetőségeit forgalomterelésre

A módszer lényege, hogy a Google bizonyos területeken kevésbé korlátozza a hirdetőket mint a Facebook. Ezek a területek többek között: Állással, Lakhatással, Hitelekkel, Pénzügyekkel kapcsolatos területek. A Google hirdetési rendszeréből értékes tematizált forgalmat terelhetünk a weboldalunkra, majd ezeket a felhasználókat egyedi célközönségbe rendezhetjük, majd a célközönséget hirdetésekkel célozhatjuk.

A Google mérési követőkódjait, akár már Google hirdetések indulása előtt is érdemes telepíteni. A kódok beillesztésével már ekkor elkezdheted a jövőbeli célközönségek felépítését, majd azokat akár Facebook hasonmás (Lookalike) vagy remarketing hirdetések kampányaihoz használhatod fel.

Nézzük mi azok a területek ahol a Facebookon korlátozottan hirdethetünk:

Állás: A Facebook nem engedélyez olyan álláshirdetések indítását, amelyek olyan célzási beállításokat használnak, ami a legkisebb mértékben is diszkriminatív lehetnek (pl. nem, életkor, etnikai hovatartozás). Ez alól kivételt képeznek az egyéni közönségek (azaz azok, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a céged nyomon kövesse/célozza őket). Azonban a Google célzási lehetőségeinek használatával létrehozhatsz egy saját közönséglistát, amelyet aztán felhasználhatsz a remarketing vagy hasonmás (lookalike) kampányhoz.
Lakhatás: Ahogy az álláshirdetések, úgy az ingatlanhirdetések is speciális kategóriának számítanak. Gyakran előfordul, hogy a rendszer véletlenül címkézi meg a hirdetéseket ezzel a speciális jelöléssel. A Google célzási lehetőségeinek használatával keretek között tarthatod a Facebook és Instagram költéseket.
Hitel-Pénzügy: A Facebook egyre kritikusabb szemmel figyeli a pénzügyi iparágat, ezért a Google célzási lehetőségei egyre felértékelődnek. A hitelezési szolgáltatásokra összpontosító célzások különösen eredményesek.

Példa:
Biztosítással foglalkozó közvetítő cég, képes Google hirdetésekkel érdeklődés alapú forgalmat irányít a weboldala egyik dedikált landoló oldalára. [Mit keresnek vagy terveznek aktívan? (Piacon belüli és élethelyzethez kapcsolódó) » Pénzügyi Szolgáltatások » Biztosítás] A céloldal UTM címkézett hivatkozás. Facebook egyéni közönséget készítünk az látogatókból, majd remarketing hirdetésekkel “bombázzuk” őket.

3. Módszer: Használj 1%-osnál nagyobb Facebook hasonmás célközönséget!

Az egyedi érdeklődésű közönségek esetében az egyik legnagyobb hirdetői félelem, hogy a rendszer automatizmusára kell hagyatkozni a megfelelő felhasználók megtalálásában. Valljuk be, szeretnénk mindent kontrollálni. Például a hasonmás közönség létrehozásakor leginkább az 1%-ot választjuk leggyakrabban (minél kisebb a százalék értéke, annál inkább hasonlít a hasonmás célközönség a forrás célközönséghez).

Mégis, ha a magasabb százalék megadása mellett döntünk, (ennélfogva lazább hasonlósági szabályok), el tudjuk érni az elvesztett közönségeket anélkül is, hogy beleütköznénk az adatvédelmi szabályokba. A közönségjelek nem tűntek el, csak egyszerűen nem lehet őket aktívan megcélozni. Javasolt az 5%-os érték megadása ebben az esetben.

Bár ez a módszer „kontroll-feladó” stratégiának tűnhet, valójában csak alkalmazkodás az új időkhöz. A hirdetési platformok mindig több közönségjelet és lehetőséget építenek be az automatizált opcióikba, mint a manuálisakba. Ha több automatizálást teszel lehetővé és bizonyos döntési irányítást átengedsz a Facebook rendszerének, akkor megőrizheted a nagyobb hozzáadott értéket: a megfelelő közönség megcélzását és a magasabb ROI elérését.

Próbáld ki az adatvédelmi szempontoknak megfelelő Facebook-közönségeket!

Az adatvédelmi szabályozások frissítései és változásai ellenére még mindig vannak módszerek a potenciális ügyfelek eléréséhez. Más csatornák használatával, valamint az automatizálás felé haladva továbbra is jelentős értéket nyerhetünk ki a Facebook hirdetésekből. Összefoglalva, íme a három módszer:

Hozz létre tartalom-központú közönségeket UTM paraméterek segítségével
Használd a Google beépített célzási lehetőségeit
Használj 1%-osnál nagyobb hasonmás célközönséget