Mit kell tudnom a Google hirdetések indulásakor?

Klasszikus tévhitek a Google Ads hirdetések világából

A hirdetések kezelésével eltöltött több mint 15+ év alatt, az ügyfeleink részéről rengeteg kérdéssel és téves vagy néha irreális elképzeléssel, elvárással találkoztunk a Google Ads hirdetési rendszerével kapcsolatban. Szeretnénk összefoglalni és feltárni azokat a tipikus tévhiteket, amelyekkel a legtöbbször találkoztunk, így segítve a ügyfél-ügynökség kapcsolatot is egyben. Minden leendő és aktív ügyfelünknek szíves figyelmébe ajánljuk az alábbi részt. Cikkeinket azért készítjük, hogy segítsük a vállalkozókat az online marketing rejtelmeinek megértésében. Nincs rejtegetni valónk, nincs mellébeszélés, csak a tények!

Mit kell tudnom google hirdetések indulásakor?

A hirdetési kampányok indításánál, meg kell határozni milyen célokkal és milyen időtávon dolgozunk, illetve milyen marketing költési kerettel rendelkezünk a következő időszakra nézve. A legtöbb ügyfél értelemszerűen szinte azonnal megtérülő hirdetési formának tekinti akár a Google, akár a Facebook hirdetési rendszerét. Ez sajnos nem minden esetben van így. A Google hirdetéseknél általában 3 hónapos alap időszakot javaslunk, ilyen időtávon már reális következtetéseket lehet levonni a keresési eredményekből, kattintásokból, konverziókból, keresési kifejezésekből és a Google Analytics által adott adatokból.

Fontos szempont, hogy az adott költségkeretről is az első-második hónap végén tudjuk eldönteni, hogy alul van méretezve (tehát tudna többet költeni, több kattintást generálni a fiók) vagy esetleg felül van méretezve (tehát túl szűkre vettük a célzást, és még a napi keretet sem költjük el teljes egészében).

A tapasztalatok szerint egy jól működő, sok historikus adattal rendelkező hirdetési fiók, hosszú távon jobb eredményeket tud felmutatni, mint egy néhány hónapja létrehozott fiók. Ez az életben is így van nem?

Régi, stabil, visszatérő ügyfelet előnyben célszerű részesíteni, ahhoz képest, mint aki “most esett be az ajtón”. Természetesen “van az a pénz” amiért a Google és Facebook is úgy tekint ránk, mintha “régi ügyfelek” lennénk, sajnos ezt meg kell fizetni a hirdetőknek.

A hirdetések indításakor, minden hirdető egyik első és logikus lépése, hogy rákeres a főbb kulcsszavainak egyikére, amelyre szeretné ha megjelenne a hirdetése (természetesen az első pozícióban). Amikor keresést végzünk a Google rendszerében, a Google tudja, hogy hozzávetőlegesen hol tartózkodunk (Földrajzi célzásban benne vagyunk-e), milyen honlapokat látogattunk meg a közelmúltban (Érdeklődési célzás egyezik-e), és további információkkal is rendelkezik ahhoz, hogy eldöntse megjeleníti-e a hirdetést nekünk vagy sem.

A legtöbb hirdető miután rákeres a saját hirdetésére, értelemszerűen nem kattint rá a hirdetésre (fizetni kellene érte), viszont ebből a Google algoritmusai arra gyanakodhatnak, hogy a hirdetés nem érdekelte a kereső személyt, ezért az is előfordulhat, hogy többet nem jeleníti meg a hirdetést neki. Limitált kerettel rendelkező fiókok esetében fontos mutató a “Keresési megjelenési részesedés”, amely az összes keresésből, a mi hirdetéseink megjelenítési százalékos arányát adja meg.

Ez azt jelenti tehát, hogy a hirdetések általában nem 100%-os arányban jelennek meg (kevés kivételtől eltekintve). 60%-os arány már nagyon jónak mondható, 20-60% között átlagos, 20% alatt pedig vizsgálni kell mi okozhatja az alacsony megjelenítési arányt.

Mint fent említettük, ez nagymértékben függ a Google belső rendszereitől, amely összességében a hirdetések hatékonyságát veszi figyelembe.

A Google Ads hirdetési rendszere arra alapul, hogy a hirdetésünkre való kattintásért fizessünk, a hirdetések megjelenítése viszont ingyenes. Tehát csak akkor fizetünk amikor valaki kattint a szöveges, képes vagy Shopping hirdetésünkre, így eljutnak a honlapunkra, esetleg a Click-To-Call hirdetésünkre (Közvetlen hívást generáló hirdetésünkre) felhívnak minket.

Természetesen vannak olyan kampánytípus beállítások amikor a felhasználók eléréséért is fizetnünk kell (Pl. YouTube videós hirdetések), de összességében a Google rendszere is Pay Per Click-re (Kattintásonkénti fizetés) alapul.

Sok ügyfelünk, aki még nem került kapcsolatba a Google hirdetési rendszerével úgy gondolja, hogy a Google Ads hirdetések csak a Google kereső felületén jelennek meg. A hirdetési lehetőségek ettől jóval szélesebbek, hiszen rendelkezésre áll a Google keresési partnerek oldalai, Google Display hálózata is.

A Display hálózaton belül számos lehetőség közül választhatunk. Banneres-képes hirdetéseket készíthetünk, amelyek megjelenhetnek a témához kapcsolódó weboldalakon vagy hírportálokon. A YouTube oldalán videós és képes, a Gmail felületén képes és email üzenetes megjelenést vásárolhatunk. A Google Shopping hirdetésekkel pedig a webáruházak tulajdonosai tudnak automatizált képpel-árral ellátott hirdetéseket készíteni.

A Google kereső hirdetésekkel általában a célirányosan keresőket tudjuk csak elérni, a Display hálózaton a nagyobb elérési lehetőséggel, jelentősen növelhetjük az érdeklődőink számát.

Az ilyen jellegű csalások ellen a Google rendszere napról-napra egyre fejlettebb megoldást kínál. Ha ilyen tevékenységre utaló jeleket találnak, automatikusan visszatérítik a összegeket, amelyet a Google Ads fiókunkban a “Fizetés és Számlázás” menüpontnál, a “Tranzakciók” alatt lehet nyomon követni, “Érvénytelen tevékenység”-ként.

Természetesen lesznek olyan esetek, amikor mégis arra utaló jelek vannak, hogy konkurenseink kattintanak a hirdetéseinkre. Ezeket a Google Analytics adatai, és a tárhelyszolgáltató webnaplójából kinyert adatokkal együtt, bejelentést lehet tenni a Google Ügyfélszolgálatánál, ahol ezeket minden esetben kivizsgálják. Végső esetben ha van egy gyanús IP cím, amelyről sok felesleges kattintás érkezik, ezt kizárhatjuk a hirdetések megjelenítései közül.

Akkor is kapunk jóváírást, ha valaki duplán kattint a hirdetésünkre, ekkor az egyik kattintás után fizetett összeget visszakapjuk. Vannak olyan szoftverek amelyek mesterséges intelligencia alkalmazásával képesek kiszűrni a nem kívánt kattintásokat, de ezek minden esetben külön fizetős szolgáltatások. https://www.clickcease.com/

Ne engedj a csalók magyar nyelvű hirdetéseinek és csábításának, akik ugyanezt a szolgáltatást értékesítik tovább, csak szépen becsomagolva, de drágábban.

Ilyen esetben első kérdésünk minden esetben az, hogy fizetett hirdetések vagy az ingyenes találatok között? Ha itt a válasz a fizetett hirdetések, akkor tudunk Google Ads hirdetésekről beszélni. A legtöbb esetben, az első helyes pozíciók elérése nem megy egyik napról a másikra, illetve csak szívós kitartó hirdetési stratégiával és optimalizációval lehet ezt elérni.

Egy induló kampány esetén, alapvetően nem éri meg mindig az első fizetett hirdetés pozícióban megjelenni, mert az első helyről történő kattintások, akár a sokszorosába is kerülhetnek a második helyes kattintásoknál, továbbá az is fontos, hogy az első és második helyen megjelenő hirdetések átkattintási aránya (CTR) nem különbözik egymástól jelentősen.

Így általában az második-harmadik hirdetési pozíciókkal jobb költséghatékonysággal hirdethetünk, közel azonos eredmények mellett. Természetesen lehet garantált első pozícióra is hirdetni, ellenben ezt korlátozott keretekkel rendelkező ügyfeleknek nem javasoljuk.

Vannak olyan SOS piacok ahol szinte csak az első hely generálja a kattintások 70-90%-át. Nos nem árulunk zsákbamacskát, itt mélyen a zsebbe kell nyúlni a hirdetési kerettel kapcsolatban.

Új érdeklődők esetén, az első számú szempont, hogy szakmailag megvizsgáljuk azt, hogy a weboldal ahová a hirdetéseket szeretnénk irányítani, megfelel-e a minimális technikai követelményeknek. Számos weboldal már itt “elvérzik”. Napjainkban nem használható már a több mint 5 éves technológiával készült, nem kellőképpen mobilbarát, lassú a betöltődésű oldal.

Használhatósági és design szempontokból is megvizsgáljuk az oldalt, illetve ellenőrizzük (ha vannak) a konverziós pontokat, és a Google Analytics adatokat is. A weboldalakat nem saját szubjektív véleményünk szerint értékeljük, hanem objektív számok és teljesítményadatok alapján. Figyelembe vesszük az oldal SEO teljesítményét, betöltődési sebességét, kidolgozását, szövegezését, kinézetét, a képeket, a menürendszert is.

Természetesen az arculat is fontos eleme egy weblapnak. Itt az összhangot nézzük leginkább, azt, hogy az oldal témája kapcsolódik-e a képekhez, színvilághoz és az elrendezéshez. Fontos, hogy a weboldalad hiteles legyen.

Ne hagyd ki a cégadatokat, adószámot, adatvédelmi oldalt és az impresszumot sem. Ne felejtsd el! Az a weboldal amely neked tetszik, nem biztos, hogy egy szakértő szemével is megfelelő oldal, illetve a Google számára is “szimpatikus”. Sikeres hirdetési kampányok futtatásához manapság már létfontosságú, hogy olyan céloldalakat (landoló oldalakat) hozzunk létre, amelyek igazodnak a hirdetési kampányainkhoz, illetve egyéb szempontok szerint is tökéletesek legyenek.

Egy jó weboldal azért is fontos, mert így akár olcsóbban is hirdethetsz mint a konkurencia. A céloldalak létrehozásáról és a technikai elemekről a „Hogyan hozzunk létre jól konvertáló landoló oldalakat?” ismertető anyagunkban olvashatsz bővebben.

Mielőtt hirdetések indításába fognál, kérdezz meg egy valós tapasztalattal rendelkező szakértőt/ügynökséget, hogyan látja egy független ember az te weboldalad. Kérd ki a véleményét, hogy mit lehetne az oldalon erősíteni, a szakértő mit javasol?

Erre a kérdésre sincs azonnal egyértelmű válasz, az iparág és a versenytársak vagy egyáltalán az ügyfél Online Marketing Brief-jének pontos ismerete nélkül. Van ahol elégséges lehet akár a havi 30-50.000 Ft.-os keret, viszont van olyan piac, ahol a napi 50.000 Ft csak a belépőszint.

A kampányok indításakor általában csak erős becslésünk lehet arról, hogyan fog teljesíteni, illetve mekkora az optimális költségszint egy fiókban. Természetesen a beállított havi kerethez igazodni szükséges, de egy frissen induló hirdetési kampánynál, általában az első-második hónap végén lehet megmondani, hogy megfelelő-e az előre eltervezett keret, vagy emelni kell azt.

Ha túl kicsire méretezzük a költési keretünket, akkor nem lesz elegendő megkeresésünk, illetve a hirdetési rendszer sem szolgáltat elégséges adatot a hirdetésekkel kapcsolatban.

Ha viszont túl nagy keretet adunk meg, esetleg felesleges költségekbe verhetjük magunkat, pénzt égethetünk el. Összességében tehát több hónapos hirdetési tevékenység után lehet azt megmondani, hogy mi az az ideális keretösszeg amely a legtöbb konverziót hozza fiókunk számára. A témával kapcsolatban egy évente frissülő blogbejegyzésünkön adunk reális segítséget neked: https://hirdetespartner.hu/mekkora-koltsegkerettel-kezdjek-hirdetni/

A Google 2017 végén (ez azóta sem változott) egy olyan bejelentést tett, ami komoly fejvakarásra késztette a hirdetőket. A bejelentés lényege, hogy a rendszer magától változtathat a napi költségkereten, amennyiben úgy véli, hogy nagyobb költéssel több konverziót érhetne el a fiók.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az általunk megadott napi költségkeretet akár 100%-kal is megnövekedhet. Fontos azt fejben tartani, hogy ettől függetlenül a havi költségkeret állandó lesz, hiszen a rendszer kiegyensúlyozza magának, így csak azokban az időszakokban növeli meg az ajánlatokat, amikor érdemes. Tehát attól nem kell félnünk, hogy hónap végén túllépjük a hirdetésre fordított keretünket.

Ha nem bízunk a rendszerben (ne bízzunk!), akkor a túlteljesítést természetesen le tudjuk ellenőrizni. A változtatás akár azt is eredményezheti, hogy amennyiben a hónap első felében van egy-két igazán jól sikerült nap, ami hozza a konverziókat, de a költést is jobban fogyasztja, akkor a hó vége előtt elkölti a rendszer a rendelkezésre álló hirdetési keretünket. Vagyis a hirdetéseink, már meg sem jelennek a hónap hátralévő részében, aminek egy ügyfél sem örülne.

A másik oldalon viszont a Google elmondhatja, hogy: “Az eredményeket hamarabb szállítottuk, így is hatékonyak voltunk, de a havi hirdetési keret kevésnek bizonyult. Most ezt mutatta a rendszer, ha még több bevételt szeretnél generálni, akkor engedélyezz nagyobb havi keretet.”

Érthető a dilemma, hogy miért gondolja a Google ezt egy pozitív fejlesztésnek, miközben a hirdetők inkább problémának.
Bővebben az alábbi hivatkozásokon keresztül olvashat erről:
https://www.klikkmania.hu/megduplazodhat-napi-adwords-koltesunk/
https://support.google.com/adwords/answer/1704443?&hl=hu
https://hirdetespartner.hu/miert-hirdessek-folyamatosan-a-google-rendszereben/

A konverzió egy marketing fogalom, amely egy adott személy által elvárt cselekvés megtörténtét jelzi. Számos formája lehetséges: (A teljesség igénye nélkül) Értékesítés-Sikeres vásárlás, Adatmegadás-Űrlapkitöltés, Telefonhívás, Email címre kattintás, Hírlevélre feliratkozás, PDF vagy Program letöltése.

Minden weboldal esetében az a legfontosabb cél, hogy az oldalra érkező látogató elvégezze az előre meghatározott konverziót. Ha ezek a látogatók fizetett hirdetés útján érkeztek, akkor még sokkal fontosabb ugyanez, hiszen minden egyes látogatóért pénzt fizettünk, így még fontosabb, hogy a lehető legnagyobb arányban konvertáljanak a látogatók. A konverziós arány egy összetett mutatószám, hiszen nem egyetlen dologtól függ, hanem összességében mutat rá arra, hogy az

Ön oldala mennyire felhasználóbarát, milyen könnyen használható, és mennyire sikeresen juttatja el a látogatókat a megadott célhoz. A konverzióoptimalizálás, mint sok más optimalizálási munka, az adatok elemzésével kezdődik. Meg kell néznünk a felállított célokat, és elemezni a célkonverziós csatornák teljesítményét, végül megtalálni a problémákat. A következő lépésben pedig különböző megoldásokat kell kipróbálni (tesztelni), figyelve arra, hogy hogyan változik a konverziós arány.

Nincs univerzális varázsszer, ami minden oldalon ugyanúgy működik. Módosítások, amelyek az egyik oldalon kiemelkedő eredményt hoznak, a másikon lehet, hogy épp az ellenkező hatást váltják ki. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig az adott oldal analitikai megfigyeléséből, eredményeiből induljon ki, figyelembe véve a látogatók szokásait, összetételét, és ezek ismeretében döntsön az optimalizáció irányáról, következő lépéseiről.

Gyakran elmondható, hogy a látogatók határozott céllal érkeznek az oldalra, különös tekintettel a brand alapú keresések során, vagy PPC (Pay-Per-Click) hirdetésből átkattintó látogatókra. Az oldalon található félrevezető információk, a következetlen navigáció mind az ellen hatnak, hogy a látogatók elérjék a kitűzött célt. Közös érdek tehát, hogy a látogató a lehető legkönnyebben, legkevesebb keresgéléssel, a leggyorsabb úton elérje célját. Éppen ezért a konverzióoptimalizálás során az első lépés az akadályok azonosítása és feltérképezése.

Jelentős ballépés lehet, ha úgy gondoljuk, ha ott vagyunk a első oldalon az organikus/ingyenes találatok között, akkor “minden rendben van”. Ha valaki a piacunkon hirdetést indít, akkor minden esetben az ingyenes megjelenés felett fog szerepelni a találati listában. Akár a márkanevünkre is hirdethet a konkurensünk, így még azokat is elterelhetik akik kimondottan ránk/cégünkre/márkánkra kerestek volna.

Konkurencia minden piaci szegmensben van, a kérdés ki lép először? Minden esetben javasoljuk a Brand hirdetések használatát, mert bár minimális költsége mindig van, de többet veszíthetünk mint gondolnánk. Még a Google is hirdeti egyes szolgáltatásait, hogy első helyen szerepeljen minden esetben.

A számok és a statisztikák makacs dolgok, nehéz őket megcáfolni. A Google kereső hirdetések átlagos átkattintási aránya (CTR) 5-10% között van, de nem ritka akár a 25-30%-os arány sem. Az ingyenes találatokat nézve, ezt az átkattintási arányt szinte lehetetlen elérni, kivéve talán az első ingyenes pozíciót. Természetesen egyes iparágak más és más adatokat mutathatnak.

A “nem kattint senki a hirdetésekre” hipotézis, azért sem helytálló, mert a fizetett hirdetések egyre jobban hasonlítanak az organikus/ingyenes találatokhoz, így ösztönözve a felhasználókat, hogy a hirdetésekre kattintson inkább. Ne felejtsük el a hirdetések nem az ellenségeink, sokkal inkább egy eszköz amit használnunk kell. Tapasztalatok szerint, azok a felhasználók akik már konkrét elképzeléssel rendelkeznek arról amit keresnek, azok nagyobb eséllyel kattintanak a hirdetésekre, mint az ingyenes találatokra.

Általában akik a hirdetésekre kattintanak, több hirdetést is megnéznek egymás után, összehasonlítva azokat. Azok a keresők akik csak nézelődnek és informálódnak, viszont inkább az ingyenes/organikus találatokat részesítik előnyben.

Ez az egyik leggyakoribb hiedelem a Google Ads hirdetésekkel kapcsolatban. Amennyiben ez így működne, akkor mindenki egyszer beállítaná a kampányait, majd magukra hagyva a hirdetéseket várnánk a csodát.

Ez egy utópia.

A Google hirdetésekkel foglalkozó ügynökségekre azért van szükség, mert az esetek nagy többségében az ügyfeleknek nincs meg a szükséges szakmai tudásuk és tapasztalatuk ahhoz, hogy a kampányokat szakértő szemmel létrehozva, működtessék a hirdetési rendszereket.

Az ügynökségek ismerik az Google Ads rendszer összes funkcióját, rejtett beállítási lehetőségeit, tapasztalatuk van abban, hogy egyes piacok számára, milyen hirdetési típusokat célszerű alkalmazni. Beállítják a liciteket, figyelik a jól teljesítő kulcsszavakat, kizárják az irreleváns keresési kulcsszavakat, stb. és a statisztikák alapján elemeznek és változtatnak a beállításokon, ha szükséges.

Valóban, a grafikai tervezésnek sok esetben jelentős költségei vannak. Közkeletű tévhit, hogy a bannerek drágák és sokféle méretben kell őket elkészíteni. A fix méretű képes hirdetéseket, valóban több méretben célszerű elkészíteni, viszont az Google Ads rendszerben elérhetőek az adaptív típusú képes hirdetések is.

Az adaptív hirdetéseknél, lényegében csak egy adott képarányú, egyedi képre és szövegre van szükség, ezután már létre lehet hozni a képes hirdetéseket, ráadásul olyanokat, amely szinte minden eszközön megfelelően jelennek meg. A képes hirdetések típusairól és a technikai paramétereiről a „Képes hirdetések a Google rendszerében” ismertető anyagunkban olvashatsz bővebben. Drága a videós hirdetés? A mai világban, akár már egy mobiltelefonnal is, jó minőségű és használható videót tudunk létrehozni.

A Youtube videoszerkesztővel akár online is megvághatja a felvételeket, és máris egy új felületen hirdetheti szolgáltatását vagy termékét. Tudtad, hogy a Youtube rendszerében akár 1 és 20 Ft között is szerezhetsz egy megtekintést vagy weboldal látogatót? Mi azt mondjuk, az elvesztett vásárlók/vevők a drágák, nem a videós hirdetések.

Egyes szolgáltatások esetén nem feltétel, hogy weboldallal rendelkezzen az ügyfél. Ebben az esetben, olyan “csak hívás” típusú hirdetést lehet futtatni, amelyek kizárólag mobil eszközökön jelennek meg, és a hirdetésre való kattintás azonnali telefonhívást eredményez.

Ezt a hirdetéstípust azoknak is ajánljuk, akik SOS-vészhelyzeti szolgáltatásokat kínálnak (olyan szolgáltatások esetén, ahol a felhasználóknak nincs idejük és türelmük, sok időt kereséssel tölteni, azonnali megoldás kell nekik). Ilyen lehet egy duguláselhárítás, sofőrszolgálat, autómentés, üveges, zárszerviz, mobilgumis, stb. szolgáltatások. Ebben az esetben, a hirdetések megjelenítéséért nem kell fizetni, csak a konkrét kattintásokért tehát a hívásokért. Ilyen típusú hirdetések használata esetén is, minden esetben javasoljuk ügyfeleinknek jó minőségű, reszponzív, keresőoptimalizált weboldalak létrehozását, mert így nem esünk el a fejlettebb hirdetési típusok használatától, továbbá az ingyenes találatok nyújtotta forgalomtól.

A legtöbb esetben elegendő lehet egy igazán jól megtervezett landoló oldal használata. A landoló oldalak típusairól és kivitelezéséről a „Hogyan hozzunk létre jól konvertáló landoló oldalakat?” ismertető anyagunkban olvashat bővebben.

Mikor drága egy Google hirdetés? Ha nincsenek jól megtervezve és optimalizálva a kampányaink. A “drága” kifejezés egy relatív fogalom, amelynek sok összetevője van esetünkben. Véleményünk szerint, az elvesztett leendő ügyfelek, az elmulasztott üzletek, sokkal többe kerülhetnek mint egy Google hirdetés, így más megvilágításba kerülhet, biztos, hogy drága egy hirdetés?

Az offline média megjelenések esetén, lényegében csak egy ígéretet kapunk arra, hogy egy adott számú közönséget (amely sok esetben csak erős becslés) érünk el a hirdetésünkkel. Ebben az esetben is, általában a banner megjelenésért fizetünk, amelyeknek a pontos eredményét nehezen lehet lekövetni.

A Google hirdetések ezzel szemben pontosan mérhetőek, ellenőrizhetőek, a költségek könnyebben nyomon követhetőek.

A legtöbb hirdető, előre le szeretné vezetni egy “kockás papíron”, hogy egy adott összegű keretből, hány megjelenést, mennyi kattintást, és abból pontosan mennyi konverziót szeretne elérni. Érthető, hiszen tervezni kell a bevételeket, és a marketing költségeket is. Rossz hír, hogy egy induló hirdetési kampánynál, előre “lesakkozni” a kattintási/eredményenkénti összegeket nagyon nehezen lehet.

Egy hirdetési fiók tervezésnél, figyelembe kell venni a realitásokat. Van olyan piac, ahol labdába sem lehet rúgni napi 30-40.000 Ft.-os keret alatt, viszont van olyan is ahol egy jó stratégiával akár havi 50-60.000 Ft.-ból is szép eredményeket lehet elérni. Gondoljunk csak bele egy alaphelyzetbe. Egy szolgáltató félmillió forintos szolgáltatását szeretné eladni úgy, hogy az akvizíciós költség (CPA) a lehető legkisebb legyen, de ha lehet akkor 0 Ft. Ez érthető elvárás lenne, de sajnos a piacon vannak konkurenseink, és a hirdetések árait legfőképpen a konkurenseink hirdetési licitjei befolyásolják.

Tehát akinek jobban “kell” egy leendő ügyfél, az a hirdető értelemszerűen többet fog fizetni a Google-nak. Összességében azt mondhatjuk, hogy a kattintási összegek mértékére, a konkurencia nagyságának, a piaci környezetnek, a weboldal minőségének és a hirdetések szakszerű beállításának van a legnagyobb hatása.

Bár ideális minden ügyfél számára, ha hirdetésünk hajnali 2 órakkor is megjelenik, viszont ha korlátozott költségkeret áll rendelkezésre, nagyon fontos lehet meghatározni, mikor hirdessünk. Ha hétvégén a szolgáltatásunk nem érné el a célcsoportunkat, és/vagy nem is tudnának minket elérni, akkor miért hirdessünk? Ha egy meghatározott időszakban bizonyíthatóan nem érkeznek konverziók, akkor miért hirdessünk?

A célszerű megoldás ilyen esetekben is az, hogy az alap hirdetéseink még akkor is fussanak, amikor nincsen “csúcsidőszak”. Amikor úgy érezzük/tudjuk, hogy nagyobb eséllyel megtalálhatjuk a célcsoportot amely minket érdekel, akkor emeljük meg a kattintási összegeket, vagy használjunk ajánlatkorrekciókat egyes hirdetési elemeknél.

Ha adott keretből dolgozunk, akkor tud egy hirdetési fiók hatékonyan működni, ha tudjuk azt, milyen időszakokban érdemes és kell futnia a hirdetéseinknek és mikor nem.

Célcsoportokra a legtöbb vállalkozás számára szükség van. Feltétlenül tudni kell, hogy melyek azok a főbb, szelektált csoportok, amelyeket nagyobb valószínűséggel érdekelheti, az általuk értékesíteni kívánt termékek vagy szolgáltatások. Nem célszerű túl szűkre vennünk ezeket a csoportokat, amíg nem tudjuk biztosan, hogy melyek azok, mert kevés megkeresésünk lesz.

Ha viszont nem határozzuk meg magunknak előre ezeket a csoportokat, akkor indokolatlan költségek merülhetnek fel a fiókban, hiszen olyanoknak is hirdethetünk ilyen esetekben, akiknél szinte minimális a konverziós esély.

Hogyan tudunk szegmentálni könnyen? Első körben a demográfiai adatok alapján máris el tudunk indulni, majd folytathatjuk az érdeklődési körökkel, amelyekkel eléggé szűkre tudjuk venni a célcsoportunkkat ahhoz, hogy eredményes hirdetéseket tudjunk készíteni.

Napjainkban sok felhasználó számára már magától értetődő, hogy tudjuk, mi a különbség egy fizetett hirdetés vagy egy ingyenes keresési találat között. A digitális világ lassú, de biztos terjedésével, minden piaci szegmensben megjelenik az igény a hirdetésekre, arra, hogy legalább kövessük a konkurenciát, és tudjuk használni az internetes hirdetési eszközöket.

A keresési eredmény oldalon, amit röviden SERP-nek (Search Engine Result Page) neveznek, a hirdetések előtt a “Szponzorált” felirat jelenik meg. Lényegében kizárólag innen lehet felismerni egy Google találatról, hogy fizetett hirdetésről beszélünk.

Az egy adott kulcsszóra vonatkozó becsült érték minden esetben csak egy iránymutató összeg. Arra használja a rendszer, hogy legyen egy kiinduló licitünk a különböző pozíciós helyezések esetén. A tényleges liciteket ennek tudatában célszerű beállítani. Három különböző típusú, kulcsszóra vonatkozó ajánlatbecslés áll rendelkezésünkre. Az első oldali ajánlatbecslések azt az ajánlatot mutatják meg, amely valószínűleg szükséges ahhoz, hogy a hirdetés az első keresési eredmény oldalon jelenjen meg. Az oldal tetején való elhelyezésre vonatkozó ajánlatbecslések egy lépéssel előrébb visznek, mivel azon ajánlat becsült értékét számítják ki, amely valószínűleg szükséges ahhoz, hogy a hirdetés az első keresési eredményoldal tetején lévő hirdetés pozíciók egyikén jelenjen meg.

Az első pozícióra vonatkozó ajánlatbecslések pedig még többet nyújtanak, mert azon ajánlat becsült értékét számítják ki, amely valószínűleg szükséges ahhoz, hogy a hirdetés a legelső pozícióban jelenjen meg. Ezek a becslések a kulcsszó pontos egyezésén alapulnak. A hirdetés pozíciója a kulcsszó minőségi mutatójától, valamint az adott kulcsszóért folyó jelenlegi hirdetői versenytől is függ, így nincs garancia arra, hogy a hirdetés mindig a kívánt pozícióban fog megjelenni. Fontos! A becsült összeg akár óránként is változhat, de ilyen gyakran a tényleges CPC-ket változtatni felesleges.

A nehezebb időkben, a hirdetők értelemszerűen a hirdetési költségeikből szeretnének “lefaragni”. A gazdasági fejlődéssel, az offline hirdetések online térbe való vándorlásával, az egyre nagyobb konkurenciával kiegészülve, a hirdetési költségek pedig évről-évre nőnek. A hirdetési csatorna esetünkben közömbös, egy a lényeg az online marketingre fordított hirdetési költség nőni fog. Magyarországon egy átlagos kisvállalkozás úgy indul neki a hirdetéseknek, hogy “na meglátjuk, kipróbáljuk mi lesz”, legyen a havi költség mondjuk 50.000-100.000 Ft. közötti. Ha nem ismeri a vállalkozó a saját piacát, rosszul méri fel a versenytársait, ez a hirdetési költség az esetek 95%-ban kevés lesz.

Segítünk neked a költségtervezésben, mit vegyél figyelembe, de kérünk téged, ne ámítsd magad, ha induló vállalkozásod van. Bővebb segítség: https://hirdetespartner.hu/mekkora-koltsegkerettel-kezdjek-hirdetni/

Főbb csomagjaink

Kereső csomag

20.000 Ft havonta | nettó
  • Google Kereső-Szöveges Hirdetések Kezelése

Komplex csomag

30.000 Ft havonta | nettó
  • Kereső | Képes | Remarketing Hirdetések
NÉPSZERŰ

WebShop csomag

40.000 Ft havonta | nettó
  • Teljes WebShop Hirdetési Csomag + Google Shopping
Menü bezárása